Det er naturligt for et menneske, at opleve en eller flere kriser i løbet af livet. Hvis du er i krise kan du have en følelse af, at dit liv og din situation er uoverskuelig. Du kan føle dig magtesløs, ked af det det meste af tiden og urolig inden i. Måske har du en følelse af at være helt og fuldt opslugt af tanker der kredser om det, som din krise drejer sig om – dit liv, din fremtid, dit parforhold, en konflikt med en vigtig person, eller lignende – uden dog at kunne finde løsninger. Måske har du svært ved at forstå din egen reaktion, og hvorfor du har det så skidt. Det kan føles nødvendigt at få hjælp med det samme – og det er meget forståeligt. Jeg vil gerne tale med dig og finder en tid til dig indenfor en uge, hvis du har behov for det.
Årsager til krisen
Der kan være mange årsager til, at vi mennesker oplever en krise. En krise kan være relateret til din partner – måske er der noget, som du selv eller din partner er utilfreds med i forholdet, og som ønskes forandret eller I har en voldsom konflikt kørende. En krise kan også blive udløst af en konflikt med dine børn eller andre af de mennesker, som betyder meget for dig. Endvidere kan vi opleve en krise som reaktion på en stor livsbegivenhed som at miste en man holder af, blive skilt eller blive forælder. Der kan være mange flere grunde til, at du oplever en krise.
Krisen aktiverer kroppens alarmberedskab
En krise er kendetegnet ved, at der er noget, som forandrer sig, f.eks. en betydningsfuld person, som forholder sig anderledes til os end normalt, eller at skulle vænne sig til livet i og efter en skilsmisse. På en eller anden måde kan du ikke forholde dig til og tackle livet på samme måde, som du har for vane, og det er ofte meget ubehageligt at opleve. Kropsligt kan det give megen uro, angst og ubehag. Det kan også gøre, at tankerne ikke vil falde til ro. En krise kan påvirke vores evne til at slappe af, hvile og sove. Der er med andre ord blevet sat gang i kroppens alarmberedskab, og det er ikke svært at forstå, at man kan føle et stort behov for at tale med en psykolog.
Som psykolog hjælper jeg dig til at finde fodfæste igen
Det er min erfaring, at psykologsamtaler ofte er en stor hjælp i en krisesituation. Måske kan det være rart, at vi som en del af terapien arbejder med beroligelse i form af guidet afslapning, jordforbindelse og åndedræt m.v.. Herigennem stimuleres det parasympatiske nervesystem eller ro-hvile-systemet i kroppen, og det bliver muligt at finde ro (i hvert fald for en tid) og at “komme lidt op til overfladen” og få lidt mere perspektiv på tingene. Igennem samtalen yder jeg dig følelsesmæssig støtte, og det kan i sig selv give flere ressourcer og mere ro at føle sig hørt og forstået af et andet menneske. Derudover er det ofte gavnligt i en krisesituation at tale med en objektiv tredjepart, da det kan gøre det lettere at se tingene fra flere perspektiver og give større overblik.
Kriser og selvudvikling
Der er selvfølgelig kriser, som bare er forfærdelige – men der er også kriser, som vedrører noget i os mennesker eller i vores relationer, som trænger til at blive forandret. Krisen er en reaktion på, at noget er i forandring. At vi ikke kan gøre som vi plejer eller forstå verden på samme måde som vi plejer. Den føles ubehagelig, og det er naturligt at ønske, at følelserne og de kropslige fornemmelser, som knytter sig til krisen, skal gå væk hurtigst muligt. Og samtidig kan krisen være en mulighed for, at der kan ske en forandring i relationen (hvis krisen knytter sig til en relation), så begge parter kan trives bedre. Og krisen kan ligeledes være en mulighed for, at du kan udvikle dig som menneske. Derfor kan det være givende at være nysgerrig på, hvad det er, som krisen vil “fortælle” dig.
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du vil høre, om jeg kan hjælpe netop dig.