Hvad er selvværd?
Selvværd er hvordan du har det med dig selv, og om du synes eller føler, at du er noget værd. Det hænger også ofte sammen med, om du føler, at du betyder noget for de mennesker, som du holder af. Det vi taler om som “dårligt selvværd”, er f.eks. at man nedgør sig selv eller ikke accepterer sig selv og sine egne behov. Det kan f.eks. være: “Jeg kan ikke forstå, at der skal så lidt til, før jeg bliver ked af det” eller “Jeg er svag – alle de andre er bedre end mig/klarer sig bedre/har det bedre”. Mange oplever også selvdestruktive tanker eller tanker om, at livet ikke er værd at leve. Det er meget forståeligt, at man bliver ked af at føle, at man ikke er noget værd.
Hvordan behandler du dig selv?
Selvværd handler ikke kun om, hvordan du har det med dig selv, det handler også om hvordan du behandler dig selv. Når vi vurderer os selv negativt, når vi udfører en opgave eller sammenligner os med andre, så gør vi faktisk os selv kede af det (eller måske vrede over at blive behandlet sådan – af os selv!). Hvis vi konstant bekymrer os og tænker “Åh nej, hvordan skal det gå, jeg kan ikke klare den og den situation”, så styrker man sig selv i at tvivle på sig selv. Eller man undlader at gøre ting, som man drømmer om at gøre, fordi man ikke stoler på sin egen evne til at klare opgaven eller lære noget nyt. Men måske kunne man styrke sig selv meget, ved at springe ud i det og lære at skrue en hylde op på væggen, turde at kontakte en sød pige i byen eller løbe en tur i parken (eller hvad det nu kan være). Og samtidig at øve sig i at give plads til, at gøre det så godt man kan. Det behøver ikke at være en succes, bare det at man har gjort det og erfaret, hvad der skete. Det er godt nok.
Det påvirker endvidere vores selvværd, hvis vi ikke accepterer vores egne behov eller egenart. Og det er for mange af os en udviklingsproces at lære, at acceptere os selv og ikke mindst at leve i overensstemmelse med hvem man er som menneske og de personlige behov, ønsker og præferencer, som man har. Det kan f.eks. være i forbindelse med balancen imellem at arbejde og at slappe af og lade op. At mærke efter hvad man kan klare og hvilke behov man har. Hvornår har jeg det godt, og hvornår bringer jeg mig selv ud af balance. Og derefter at forsøge at skabe de ændringer, som man selv har behov for.
Så selvværd handler på en måde om at være sin egen kærlige forælder, der accepterer én som man er.
Indgroede handlemønstre
Vi har alle sammen forskellige handlemønstre, som stammer fra vores forsøg på at tilpasse os de mennesker, som vi er nært knyttet til. Vi tilpasser os f.eks. vores forældre i barndommen, for at få deres accept og kærlighed. Det er nemlig livsnødvendigt for et lille barn. Men i voksenlivet kan vi have behov for at ændre de vaner og mønstre, som engang var gavnlige i relationen til vores forældre eller andre nære personer. Første skridt er at blive bevidst om, hvordan det hele hænger sammen for netop dig. Det handler samtalerne hos mig bl.a. om.
Selvværd påvirkes af livsomstændigheder
Vores selvværd påvirkes af vores livsomstændigheder. Det kan være at være arbejdsløs, blive fyret, været nyuuddannet, være nybagt forælder, at blive forladt af en kæreste eller at være isoleret socialt (f.eks. under corona-pandemien). Disse situationer (og mange andre), kan være så krævende, at et menneske begynder at tvivle på sig selv eller føle sig mindre værd.
Du kan få det bedre med dig selv
I samtalerne hos mig arbejder vi med dit selvværd igennem samtale og igennem kroppen. I samtalen udforsker vi sammen, hvordan du har det, hvordan dit liv og dine relationer påvirker dig (og dit selvværd), og hvordan du handler og agerer overfor dig selv og i relationer. Det kropslige handler om, at vi arbejder med dit selvværd igennem øvelser, hvor jeg guider dig til at mærke følelserne i din krop og give dem plads (ofte har vi tendens til at skubbe dem væk eller undgå at mærke vores følelser), vejrtrækningsøvelser, visualisering og andre øvelser, som jeg vurderer vil være meningsfulde i din situation. Igennem den kropslige hukommelse, kan vi arbejde med at ændre “gamle mønstre” i vores måder at handle på og i vores måder at forstå os selv på. Det kan ofte være meget lettende og befriende!