Sorg er en naturlig tilstand, som vi mennesker kommer i, når vi mister noget eller nogen. At miste gør tilværelsen helt anderledes for den sørgende, og det kræver en periode fuld af tristhed, ked-af-det-hed og måske vrede, før sorgen gradvist fortager sig igen. For nogle varer sorgen ved, og så er der tale om patologisk sorg.
Hvad er sorg?
Sorg kan dreje sig om mange forskellige ting. Sorg kan skyldes et dødsfald, kærestesorg, en abort, en skilsmisse eller være relateret til noget, som ikke blev, som personen havde ønsket, og som derfor føles som et tab (f.eks. at miste muligheden for at få et barn eller et barn mere, at miste et job eller at indse, at en betydningsfuld relation aldrig bliver, som man ønsker eller har gået og troet, at den var (f.eks. min mor har aldrig set mig som jeg er, og det kommer hun sandsynligvis heller aldrig til). Sorg kan også være sorgen over at være (blevet) handicappet eller skadet på en måde som gør, at ens selvbillede må ændre sig. Dette kan være meget sorgfuldt.
Sorg kan altså relatere sig til mere end dødsfald. Og det er naturligt at have behov for hjælp og støtte i den sorgproces, man er i. I forbindelse med sorg kan man opleve at være nedtrykt/deprimeret, angst eller stresset. Man kan også opleve indre uro, vrede, afmagt, at miste lysten til at leve, selvmordstanker og selvfølgelig at være ked af det (også på tidspunkter, hvor man normalt kan gemme sine følelser væk og holde på sig selv).
Sorg er naturlig
Det er naturligt for os mennesker at sørge. Sorgen er en reaktion på at miste én eller noget, som står os nær og betyder meget for os. Sorgen har den funktion, at den hjælper os med at indstille på den nye måde, som livet nu er på. Det føles f.eks. anderledes at være mig, når jeg ikke længere deler livet med min bedste veninde. Eller: mit selvbillede må ændre sig, nu hvor jeg sidder i kørestol og ikke længere kan arbejde.
Hvornår er der behov for psykologhjælp?
Du kan have behov for at tale med en psykolog, hvis du oplever, at dine følelser er svære at rumme og være i alene. Det kan også være, at du er bange for de følelser du oplever, eller at dine følelser er mere intense, end du er vant til. Så kan det være nødvendigt at tale med en professionel.
Psykologhjælp kan også være nødvendig, hvis din søvn er forstyrret (måske bl.a. af mareridt) eller hvis du genoplever det, som er sket i form af tanker eller måske i form af billeder eller flash backs.
Måske oplever du vrede eller afmagt eller selvmordstanker, som du har behov for at bearbejde og dele med en professionel. Det kan også være, at du har en følelse af eller en frygt for, at sorgen aldrig forsvinder. Måske er du meget nedtrykt og måske føler du dig endda deprimeret, har svært ved at overkomme basale gøremål eller at overkomme arbejde, børn og socialt liv.
Terapi kan også være nødvendig, hvis sorgen stadig fylder meget på uhensigtsmæssige måder længe efter, at du har mistet. Og psykologhjælp kan ligeledes være en stor hjælp og støtte undervejs i en svær sorgproces. Som psykolog hjælper og støtter jeg dig i din proces, og du kan opleve, at du får lidt mere overskud og føler dig lettet efter samtalerne.
Patologisk sorg
Når sorgen ikke mindskes over tid og når du oplever at have svært ved at fungere i din tilværelse, er der tale om patologisk sorg. Igennem psykologsamtaler får du hjælp til at bearbejde det, du har oplevet, som har bragt dig i sorg. Ved hjælp af forskellige øvelser og samtale støtter jeg dig at indstille dig på det tab, som du har lidt. Herved frigives overskud og energi til din øvrige tilværelse, og sorgen kan glide i baggrunden og blive en del af din historie og af den du er, men uden at fylde det hele.
Terapi
I terapien taler vi om de oplevelser eller hændelser, der ligger til grund for den sorg, du går igennem. Jeg sætter mig ind i, hvordan det er at være dig. Jeg hjælper dig med at bearbejde de følelser du har, hvadenten det er vrede, afmagt, ked-af-det-hed, noget helt tredje – eller det hele i én stor pærevælling.
Jeg vil ofte være opmærksom på, om der er måder hvorpå du “sidder fast”. Det kan nemlig stå i vejen for, at din sorgproces kan skride frem, på sin naturlige måde. F.eks. kan du være så vred over noget, som er sket, at det står i vejen for, at du kan sørge over at have mistet.
Igennem terapi bearbejdes følelserne. Det skete får lov til at falde på plads, og gradvist vender du tilbage til en mere normal tilstand. Du indretter dig på den nye måde det føles på at være dig. Dit selvbillede indkorporerer det, som er sket. At have mistet vil altid være med dig som en del af det du har oplevet og har måttet gennemgå, og derfor hjælper jeg dig også i terapien med at sørge på den rigtige måde. Vejen er igennem sorgen. Og du kommer ud på den anden side – forandret men hel.